top of page

Research

MBL APP System

Muziek in hoge resolutie speelt een belangrijke rol in de therapie volgens professor Tomatis. Maar wat is 'muziek met hoge resolutie'? In deze omschrijving spelen twee getallen een sleutelrol, namelijk de bitrate en de afleesdiepte of samplerate. Normale audio-cd's worden opgenomen met 16 bits en 44,1 Khz. De bitsnelheid (16 bits) geeft aan hoeveel bits beschikbaar zijn voor de decoder om precies een seconde van een muziekstuk te decoderen, de sampling diepte (44.1 Khz) hoe vaak het signaal in cijfers wordt opgeslagen. Hoe hoger deze waarden, hoe beter het geluid tijdens het afspelen.


In de centra Mozart-Brain-Lab en Atlantis krijgt men het antwoord dat in de overgrote meerderheid van de gevallen een bitrate van 24 bits en een afleesdiepte van 48 Khz wordt gebruikt. Uiteraard moet de geluidsapparatuur deze stukken kunnen afspelen.


Audio-apparaten van het Amerikaanse bedrijf Alesis zijn al een aantal jaren gebruikt om gegevens, 24 bits en 48 Khz over te dragen naar de hoofdtelefoonuitgang. Slechts een paar leveranciers hebben apparaten met deze kwaliteit aangeboden. De muziekstukken werden op een interne harde schijf gekopieerd en van  daar gespeeld. Een cd bevat een half uur therapeutische muziek, de harde schijf in de Alesis-apparaten ongeveer 30 uur. Maar opeens stopte Alesis de verdere ontwikkeling en zelfs de productie van de Alesis Masterlink ML-9600.


Medewerkers van MBL, ontwikkelden naar analogie met de Brain-Activator, een nieuw audioapparaat dat speciaal geschikt is voor therapie. Tijdens deze ontwikkeling was het belangrijk dat er veel opslagruimte is voor de grote audiobestanden en, indien mogelijk, dat het gebruik van cd’s kon uitgeschakeld worden. De nieuwe apparatuur moest via het internet gecontroleerd en geüpdate kunnen worden en nieuwe muziekstukken moesten kunnen opgenomen en uitgewisseld worden via een USB-stick. Het 'MBL APP-System 501' dat in 2011 voorgesteld werd, voldoet aan al deze eisen en biedt zelfs de mogelijkheid om te werken met de hogere samplerate van 96 Khz. Tijdens zijn gesprekken met Professor Tomatis leerde Jozef Vervoort dat de grotere bandbreedte waarschijnlijk een nog beter effect zou hebben. In Tomatis’ tijd waren er alleen analoge afspeelapparaten en nog geen digitale apparaten met bijbehorende hoge resolutie.


Muziekliefhebbers zweren vandaag ook bij HiRes-muziek, d.w.z. hoge resolutie tijdens het afspelen, bij voorkeur met 24 bits en 96 Khz. De muziek wordt afgespeeld in dezelfde geluidskwaliteit als in de studio. Het formaat voor het opslaan van dergelijke uitgebreide muziekstukken heet FLAC (Free Lossfree Audio Codec). Het bestand is quasi zonder verlies van kwaliteit gecomprimeerd, maar genereert enorme hoeveelheden gegevens. Het volgende kwaliteitsniveau zou 24 bits en 192 Khz zijn.


Het MBL APP-systeem 501 biedt ruimte voor meer dan 700 muziekstukken, waaronder alle stukken die in de centra aangewend worden. Daarnaast is er nog veel ruimte om zelf moederstemopnames te maken. Met USB poorten kan men nieuwe stukken afspelen. Met behulp van een internetverbinding is het mogelijk om storingen te detecteren en op te lossen.

appsystem.png

MBL APP System

 

Dit apparaat speelt de muziek in 24 BIT af en heeft een heel grote opslagcapaciteit voor moederstemmen.

bottom of page