Over Luistertherapie bij MBL

Net voor de eeuwwisseling gingenn Jozef Vervoort en zijn gezin een renovatie van een nieuw verkregen pand in de Stationsstraat tegenover het station aan. Hier zou vooral de research rond de door Professor Tomatis opgestarte therapie een thuishaven vinden. „Helemaal daarnaast“ ontstond ook een klein luistercentrum voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor kinderen en jongeren zijn maximaal 22 therapieplaatsen per groep beschikbaar. Tegelijk kunnen de ouders in een aparte ruimte (10 plaatsen) luisteren. Aan te bevelen is MBL zeker ook voor volwassenen die meer rust nodig hebben.
 
Het luisteren staat bij MBL uiteraard centraal, maar er worden daarenboven ook nog andere therapie-eenheden aangeboden aan een Giger-apparaat, een speciaal toestel dat het evenwicht traint, en tijdens de „actieve fase“ het lezen in een geluidsdichte cabine.
 
Een luistereenheid duurt 90 minuten. Daaropvolgend een even lang durende rustpauze, die vooral de kinderen actief doorbrengen moeten. Wandelen in het mooie stadscentrum van Sint-Truiden is aan te raden, net als kindvriendelijke plekken die te bezoeken zijn in deze gezellige gemeente.
 
Eten kan men doen, na een korte wandeling door het centrum in de cafetaria van het grootste centrum Atlantis, of men vraagt een shuttleservice in MBL aan.
 
De luistertijden bij Mozart-Brain-Lab beginnen telkens tien minuten vroeger dan die in het Atlantis centrum:

 

Dag

Groep 1

Groep 2

Maandag - vrijdag

08.20 - 9.50

09.50 - 11.20

 

11.20 - 12.50

12.50 - 14.20

 

14.20 - 15.50

15.50 - 17.20

zaterdag

08.20 - 09.50

09.50 - 11.50

 

11.50 - 13.50

13.50 - 15.50

zondag

08.00 - 09.30

09.30 - 11.00

 

11.00 - 12.30

12.30 - 14.00

 

In totaal zijn drie medewerksters verantwoordelijk voor het uitvoeren van de psychologische luistertesten, het instellen van de apparatuur en het toezicht en begeleiden van de kinderen tijdens het luisteren, tijdens de zeven dagen van de week. Een behandeling begint met een luistertest. Daaruit kunnen onze opgeleide en ervaren therapeuten de juiste instellingen afleiden. Op de eerste dag luistert een kind negen keer enkel Mozart muziek. Deze eerste fase noemen we de teruggang. Na elk half uur treedt er een filtering van de muziek op, zodat men eigenlijk de echte muziek niet meer waarneemt.
 
Tegelijk voeren de medewerkers een opname van de moederstem uit. De moeder leest daarbij een half uur lang uit een boek voor, bij voorkeur uit „De Kleine Prins“. Bij de behandeling wordt de moederstem afwisselend met muziek ingezet. De stem van de moeder wordt daarbij zo hoog gefilterd, dat het kind bij aanvang niets verstaat van het verhaal.
 
Na ongeveer vier dagen wordt er opnieuw een luistertest uitgevoerd, die de eerste conclusies over het effect van "muzikale besprenkeling" al toelaat. De besprekingen worden voornamelijk uitgevoerd door Jozef Vervoort en zijn dochter Astrid Vervoort, of door de therapeuten Dirk Demeulenaere en Jacob Hertigers. Volwassenen doen meestal een test na 72 luistereenheden. De test wordt automatisch uitgevoerd door de medewerkers.

De eerste fase duurt meestal 12 dagen. Dan is er een pauze van vier tot zes weken. De behandelingsperiode kan dan tot ongeveer vijf dagen worden teruggebracht. Hoe lang de complete therapieduur zal zijn kan enkel vastgesteld worden na het afleggen van de test en het bespreken van de resultaten, want elke geval is anders.

De luistersessies gaan door in Mozart-Brain-Lab op de eerste verdieping. Op de begane grond bevinden zich het kantoor van Didier Punie, de verantwoordelijke voor de boekhouding en facturatie, de organisatie van opleidingen en congressen en de verkoop en het verzenden van de gespecialiseerde apparatuur.
 
Gasten van het MBL centrum kunnen hier ook verblijven. Tot uw beschikking zijn 7 appartementen in huis, waarvan vier stuks aan 65 € per nacht en drie stuks aan 75 € per nacht. Verder is er nog een studio beschikbaar om de hoek aan 70 € per nacht. Voor overnachtingen biedt het centrum van Atlantis ook verschillende kamers en appartementen aan.