Luisteren - Onderzoek - Overnachten in het centrum

Ze leerden elkaar in 1972 kennen en waarderen, verloren elkaar niet meer uit het oog, schreven en telefoneerden vaak: Jozef Vervoort, de in 1940 geboren Belg en Professor Dr Alfred Tomatis, Fransman van het jaar 1920, wetenschapper woonachtig te Parijs. In het voorjaar van 1973 kon Jozef’s zoon Bart een grote vooruitgang boeken door de therapie en Jozef zag dit als reden voor zijn opleiding in de door Tomatis uitgevonden Audio-Psycho-Fonologie.

Zo was het dan ook niet verwonderlijk, dat Tomatis zijn vriend Vervoort in de jaren 90 altijd opnieuw vroeg zijn wetenschappelijke erfenis over te nemen. Maar als directeur van vier scholen in Sint-Truiden hield hij de boot altijd een beetje af. Naast zijn hoofdberoep was hij ook voorzitter van een altijd en snel groeiend centrum Atlantis, en Vervoort had te weinig tijd om zich te bekommeren om de opvolging van de inmiddels zieke Franse wetenschapper.

Door een toeval op het einde van negentiger jaren kwam er een abrupte ommekeer. De stad Sint-Truiden kampte met een probleem van grote leegstand in de immobiliën wereld en dreigde ermee huiseigenaars met geldstraffen te beboeten. Voor één bepaald pand, niet ver van Jozef‘s woonst, had de familie Vervoort meer dan gewone interesse. Het voormalige hotel stond al 23 jaar leeg en was tegen een gunstige prijs te koop. Op 7 december 1999 werd de verkoopakte getekend, en meteen daarna begonnen de bouwwerkzaamheden. Het gebouw werd volledig binnenstebuiten gekeerd, nieuwe vloeren werden geplaatst en historische vloeren en bodems werden behouden, daar waar mogelijk. Twee jaar lang was het gebouw van vier etages uit 1882 een werf. Tot in december 2001.

In het begin van het jaar 2002, namen de eerste medewerkers hun taak op in de nieuwe firma Mozart-Brain-Lab nv. Er werden kamers verhuurd op de bovenste verdiepingen aan gasten, die parallel met Atlantis de luistertherapie konden volgen. De officiële opening van het centrum vond plaats op 26 oktober 2002. Eregast was Léna Tomatis, echtgenote van de op 25 december 2001 in het Zuid-Franse Carcassonne overleden Alfred Tomatis.

De focus van het werk in de burelen bij MBL was, naast de therapie zelf, het voortgezette onderzoek naar de luistertherapie, de bewaring van de door Tomatis overgenomen documenten en de ontwikkeling van nieuwe apparatuur voor de therapie.

Vandaag staan in het zusterinstituut van Atlantis meer dan 20 plaatsen ter beschikking voor luistertherapie. Geïnteresseerden kunnen zich vergapen aan antieke therapie-apparatuur, net als aan de nieuwe ontwikkelingen. Ze kunnen zich verdiepen in de vele boeken van Tomatis en de vele tot dusver niet gepubliceerde manuscripten. Hier ontstond de nieuwe Brain-Activator, opvolger van het Elektronische Oor, en het MBL APP System 501, een afspeelapparaat voor de therapeutische muziek. Hier komen ook de verschillende takken van het omvangrijke MBL-netwerk samen en van hieruit worden de apparaten naar de opgeleide therapeuten verstuurd.