Studies tonen de effectiviteit van APF

Wetenschappelijke studies zijn voor de auteurs zeer tijdrovend en duur. Het gaat in studies meestal om het wetenschappelijk onderzoek, als antwoord op een vraag. Zo ontstond bij  Mozart-Brain-Lab in België bijvoorbeeld een onderzoek naar “de verbetering van zware psychomotorische neurologische stoornissen, behandeld met de Tomatis Audio-Psycho-Fonologie en gemeten met een EEG Brain Mapping en auditief geëvoceerde potentialen”, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Neurotherapy’. De auteurs van deze studie van 2007 zijn Jozef Vervoort, professor Martien De Voigt en neuroloog Werner Van den Bergh.

Een verdere studie van de invloed van de Audio-Psycho-Fonologie op tinnitus ontstond met medewerking van de Italiaanse medewerkster van MBL, Dr Carmela Stillitano, APF-therapeute en onderzoekster aan de “La Sapienza”-universiteit in Rome. (International Journal of Research in Medical and Health Sciences, juni 2014).

In een andere wetenschappelijk werk heeft Carmela Stillitano aangetoond, dat de stem van een proefpersoon verbeterde na een 14 dagen durende intensieve behandeling met de Brain Activator. De luistertesten voor, tijdens en na de behandeling van twee weken, de exacte instellingen van de Brain-Activator, de gebruikte muziekstukken, net als de visuele in kleur weergegeven stemanalyse voor en na de luistereenheden geven een concreet beeld van de behandelingsstappen en resultaten.

In een derde studie heeft de Italiaanse onderzoekster en MBL medewerkster het in een publicatie over de effecten van de Tomatis therapie op de stem van kunstenaars. Het werk werd door de Britse uitgeverij “Routledge” (Taylor and Francis Group) gepubliceerd onder de titel “The Effects of the Tomatis Method on the Artistic Voice”.

Graag zou Jozef Vervoort nog veel meer onderzoeken naar de Tomatis methode uitbrengen, maar het ontbreekt de in 1940 geboren idealist aan tijd, door zijn dagelijkse werk in de beide centra in Sint-Truiden.

Hij kijkt wel uit naar de studie, die in samenwerking tussen Mozart-Brain-Lab en de technische hogeschool van Bielefeld wordt uitgewerkt, waar de mogelijke veranderingen in familiale verhoudingen tussen de kinderen en hun ouders tijdens het verloop van de therapie worden onderzocht.

Ook professor Tomatis zelf schreef, tijdens zijn actieve periode in zijn centrum in Parijs, veel liever boeken over het door hem ontwikkelde vakgebied en een enorme hoeveelheid aan medische vakartikels, dan onderzoeksstudies.